Kaupungin viihtyvyydestä

01.04.2017

Lähes kaikissa Euroopan hienoimmissa suurkaupungeissa kaupungin läpi virtaa joki ja niin tekee myös Turussa. Kaupunkiamme voi siinä mielessä verrata näihin suurkaupunkeihin, mutta jotain uupuu vielä. Jokiranta on kesäisin täynnä elämää ja muinakin aikoina ahkerassa käytössä, mutta...

Jokilaivat tarjoavat juotavaa ja syötävää, Jakke jokilautta seilaa joessa ja halutessaan voi vuokrata Jolla-veneen, kaupungintalon edustalla on muutamana kesänä ollut konttiravintoloita ja siellä täällä on ravintoloita. Ravintoloita on tulossa jokirantaan lisää ja hyvä niin. Kaipaisin silti jokirantaan pieniä kahviloita, joissa voisi nauttia kupposen cappuccinoa ja nauttia kesästä. Kesän ulkopuolellakin olisi kiva, jos olisi terassi, jossa voisi pakkasellakin viettää aikaansa samalla nauttien jotain lämmintä. Tehdään jokirannasta kaupunkilaisten toinen olohuone, jossa halutaan viettää aikaa ympäri vuoden.

Kahviloiden ja terassin lisäksi kaupunki kaipaa väriä ja sitä saataisiin kukkaistutuksista. Niitä on Turussa aivan liian vähän. Ympäri Eurooppaa näkyy kaupungeissa kukkia vaikka kuinka paljon. Lampputolpissa roikkuu värikkäät ja isot kukkapurkit, kukkapenkkejä on nurmikoiden yhteydessä ja myös erilaisia kukkivia puita tai pensaita on paljon. Samaa täytyisi saada Turkuun. Lisää kirsikkapuita jokirantaan, jotta mekin olisimme tulevaisuudessa tunnettuja maailmalla keväällä kukkivista kirsikkapuista niin kuin Washington DC tai Japani. Samoin Turun hienot puistot kaipaavat lisää kukkaistutuksia.Puistojen hoitoon täytyisi panostaa enemmän. Ne ovat kaupunkilaisten vapaa-ajanviettopaikkoja ja ei ole kiva mennä piknikille, jos nurmikko on villiintynyt. Isojen puistojemme nurmikot tulisi leikata useammin kuin kerran kuukaudessa. Muutama kesätyöntekijä lisää niin homma hoituu. Kupittaanpuisto on loistava vapaa-ajanviettopaikka. Siellä pidetään puistojoogaa, on lintulammikko moninaisine eläimineen, Seikkailupuisto on yksi lasten suosikkipaikoista ja puistossa järjestetään jonkun verran erilaisia tapahtumia. Lisää vain, laitetaan kaikki keskustan puistot monipuoliseen käyttöön.

Viihtyvyyttä voidaan lisätä myös taiteella. Taiteen ei tarvitse olla suurta ja kallista. Hyviä esimerkkejä pienestä ja piristävästä taiteesta ovat Piiloleikin patsaat sekä Kivatkivet. Taide voisi olla lasten ja nuorten sekä taideopiskelijoiden tekemää ja sitä saisi levittää ympäri kaupunkia. Viime vuonna tehdyt seinämaalaukset ovat upeita ja niitäkin voisi olla enemmän.

Viimeisenä viihtyvyyden lisääjänä toimii tietenkin se, että kaupungista saadaan roskaton. Roskiksia pitää olla enemmän. Esimerkiksi jokirannassa on monessa kohtaan todella pitkiä pätkiä ilman roskiksia. Pullojen ja tölkkien heittäminen Aurajokeen pitäisi saada loppumaan, rakas Itämeremme ei kaipaa roskia pohjaansa. Ne eivät katoa sieltä minnekään! Toimisiko tässä kohtaa sakotus? Roskiksetkin voisi tehdä pieniksi taideteoksiksi. Väriä, erilaisia muotoja jne.

Ehdotukseni tietenkin maksavat, mutta tällaiset panostukset tekevät kaupungista viihtyisämmän ja houkuttelevamman. Saamme kaupunkiin lisää turisteja sekä viihtyisässä kaupungissa ihmiset viettävät enemmän aikaa ulkona ja voivat paremmin.

Alla olevissa kuvissa Kupittaanpuiston nurmikot edelliskesänä ja muutama esimerkki siitä, mitä kukkaistutusten pitäisi olla.